İnsanların çoğu, anti-virüs yazılımına aşinadır ve birçok özel kullanıcı, günlük bilgisayar etkinliklerinde AVS kullanımını içerir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, sezgisel olarak bile kendini ortaya çıkaran bir soru şudur:
AVS dinozorların çağını geçti mi? Kısa cevap Hayır.
İyi bir veri güvenliği stratejisi, yalnızca anti-virüs yazılımına dayanmaz. Daha ziyade onları çok katmanlı bir savunma hattı sisteminin parçası olarak içerir. Verilerin korunması söz konusu olduğunda, ilgili birçok katmanı dikkate almak önemlidir. Evinizi korumak olarak düşünün. Sadece evinizin içindekileri, evin pencerelerini ve kapılarını korumakla kalmaz, aynı zamanda evinizi çevreleyen çevreyi korumak için yöntemler uygulamak için çaba harcarsınız.
Kişisel sistemlerinizi ve verilerinizi korumaya yönelik çok seviyeli bir yaklaşıma örnek olarak güçlü parolalar, iki faktörlü kimlik doğrulama, VPN’ler (Sanal Özel Ağlar), uygun şekilde yapılandırılmış güvenlik duvarları, AVS (Anti-Virüs Yazılımı), AVS imzalarını sürekli güncelleme, minimum eklentiler/uygulamalar, güvenli tarayıcı kullanımı, etkili yapılandırmalar, işletim sistemi/uygulamalar güncelleme ve kendi kendine eğitim. Bu çok katmanlı strateji, yalnızca virüsten koruma yazılımına güvenmekten daha üstündür, çünkü bir sistem veya sistemden yararlanmak için kullanılan araçların tasarımının doğası gereği; anti-virüs yazılımı her şeyi yakalayamaz.
Birçok anti-virüs yazılımının tespit edemediği bazı siber tehdit örnekleri aşağıdakileri içerir ancak bunlarla sınırlı değildir:
· Test amaçlı yazılım içinde geliştirilen arka kapılar; ancak genel kullanıma sunulmadan önce kaldırılmaz
· Sıfır gün güvenlik açıkları
· Rootkit’ler
· Donanım istismarları
· Firmware açıkları
· Sosyal mühendislik saldırıları
· Modern fidye yazılımı
· Bellek klonlama
· Saldırganın davranış kalıpları
· Diğerleri, yeni sızma yöntemleri olarak hızla gelişebilir.
Ayrıca, internette gezinmiyorsanız veya ağ bağlantılarını kullanmıyorsanız – çalışmanızı çevrimdışı yapın. Mümkün olduğunda bilgileri dijital olmayan (yani kalem ve kağıt) tutmak da iyi bir fikirdir. Verilerinizi her zaman çevrimdışı yedeklemede saklayın.
Kendinizi sürekli olarak eğitmek ve kişisel güvenlik ihtiyaçlarınıza uygun çeşitli yöntemlerin kullanımını entegre etmek, verilerinizi güvende tutmak için çok önemlidir. Akılda tutulması gereken en önemli şey, riski azaltmanın, hepsini bir arada önlemeye çalışmaktan daha önemli olduğudur.