Yazılım

“Bir bilgisayar korsanı, bir başkasının verilerine yasa dışı erişim sağlamak için yüksek teknolojili siber araçları ve sosyal mühendisliği bir arada kullanan kişidir.”

– John McAfee

Sosyal mühendislik, kötü niyetli yollarla bilgi elde etmek için insan davranışındaki güvenlik açıklarından yararlanmanın teknik olmayan bir yoludur.

“Günümüzde toplum mühendisliğinin yenemeyeceği hiçbir teknoloji yoktur.”

– F. Abaganale

Verilerinizin veya bağlı olduğunuz kuruluşların verilerinin korunması söz konusu olduğunda; kişi veya kuruluşların kötü niyetli olarak kullandıkları taktiklerden biri de insan davranışındaki zafiyetlerden yararlanarak “araya girmek”tir.

Bu herhangi bir teknik bilgi veya araç gerektirmez ve bu nedenle bu senaryolarda en zayıf halka insandır. Basit bir ifadeyle, dijital sırları vermek için hedefi kandırmanın bir yoludur.

Aşağıda, sömürücülerin insan düzeyinde birlikte çalıştığı daha yaygın sosyal mühendislik ilkelerinin kısa bir listesi bulunmaktadır; Pek çok yöntemin ve yenilerinin en az beklendiği anda “açılır” olduğunu unutmayın.
· Yetki: Saldırgan, aradığı bilgiyi elde etmek için yetkili bir konumdaymış gibi davranır. Örneğin biri sizi arayıp “Polisten arıyorum x, y, z konusunda yardımınıza ihtiyacım var” diyebilir.
· Gözdağı verme: Saldırgan sizi tehdit edecek ve yardım etmezseniz kötü şeyler olacağını söyleyecektir.
· Konsensüs: Saldırgan, başkaları yaptığı için bir şeyi yapmanız gerektiğine (yani ona bilgi verin) sizi ikna edecektir. Örneğin, meslektaşınız “bunu geçen hafta benim için yaptı”.
· Aciliyet: Saldırgan, düşünmekten kaçınmak ve hızlı hareket etmek için sizi etkileyebilecek zamana dayalı bir aciliyet duygusu yaratacaktır.
· Güven: Saldırgan, aradığı bilgiyi ortaya çıkarmanız için sahte bir güvenlik duygusu yaratarak bir güven duygusu yaratacaktır. Örneğin, sizi arayabilir ve “Ben BT yardım masasındanım ve size yardım etmek için buradayım” diyebilir.
· Aşinalık/Beğenme: Saldırgan, ortak arkadaşlardan, hobilerden, meslektaşlardan ve olaylardan bahsetmek gibi ortak bir zemin duygusu yaratacaktır.
Kendi kendine eğitime ek olarak, ayaklarınızın üzerinde durmanız ve içsel casus duyularınıza güvenmeniz gerekir. Bir şey doğru görünmüyorsa, durumu daha derine inin.