Yazılım

Bitcoin, kullanıcıları kriptografi yoluyla gizleyen bir kripto para birimidir – ancak şeffaf bir kamu defteri vardır. Bitcoin ve ilgili kripto para birimleri, halka açık blok zincirlerinde çalışır. Bunun belirli kurum ve kişiler için faydaları vardır; ancak herkes cüzdanında ne kadar para olduğunu ve ne kadar girip çıktığını dünyayla paylaşmak ister mi?

Kripto para birimi oluşturma ideolojisi, günümüzün sosyal olarak kabul edilen para sistemini merkezden uzaklaştırmak ve modernize etmektir. Kripto para biriminin anonimlik ve mahremiyet yönü, bazı suçluları yasadışı faaliyetleri maskelemeye çekti ve bu nedenle Bitcoin’e karşı ana argüman haline geldi.

“Ama mahremiyeti ve anonimliği benimsemek, bir suçlu olduğunuz anlamına gelmez; sadece gizliliğiniz üzerinde mutlak kontrole sahip olma haklarınızı kullandığınız anlamına gelir.”

– Aziz

Ayrıca, bir mahremiyet savunucusunun mahremiyet açısından bakıldığında, kişinin mahremiyet hakkı doğuştan gelen bir haktır – hükümet güçleri tarafından tahsis edilmesi gereken bir hak değildir. Bireyin veri ve bilgileri, bilgisi ve tercihi ile paylaşılmalıdır. Bu aşırı derecede basitleştirilmiş bir ifade, ancak bence ana fikri anladınız.
Gizlilik madeni paraları, kullanıcıların izlenebilir, izlenebilir veya hiçbir şekilde bağlanamaz şekilde doğrudan işlem yapmalarını sağlayan kripto para birimleridir. Gizlilik madeni paralarına örnek olarak Monero, ZCash ve Dash verilebilir. Monero, CryptoNote protokolünden gelen CryptoNight karma algoritmasına dayanmaktadır.

“Monero, bağlantılı bir dünya için nakittir. Hızlı, özel ve güvenlidir. Monero ile kendi bankanızsınız. Başkalarının bakiyenizi göremeyeceğini veya aktivitenizi takip edemeyeceğini bilerek güvenle harcayabilirsiniz.”

– Monero

Dash (eski adıyla Darkcoin ve XCoin), orijinal olarak Bitcoin’den çatallanan açık kaynaklı bir eşler arası kripto para birimidir. Dash, Bitcoin ile aynı özellikleri sunar, ancak anlık ve özel işlemler de dahil olmak üzere gelişmiş yeteneklere sahiptir. Dash’in öne çıkan başlıca özellikleri aşağıdakileri içerir, ancak bunlarla sınırlı değildir:
Anlık işlemlere yakın işlem yapma, karışık jetonlu özel gönderme hizmeti, merkezileştirme ve çevrimiçi veya ATM aracılığıyla DASH satın alma yeteneği.

Gördüğünüz gibi, para sistemi gelişiyor; ancak geleneksel bankalara dayalı mevcut para sistemine gömülü olanların direnişi olmadan değil. Bu günlerde mevcut finansal sistemlere eleştiri olarak, ademi merkeziyetçilik odak haline geldi. Merkeziyetsizlik ve mahremiyet bilinci ön plandayken, harika haber şu ki, mali durumunuzu nasıl yöneteceğiniz konusunda seçenekleriniz var.