Yazılım

Gerçek şu ki, sisteminizin güvenliğinin ihlal edilip edilmediğini belirlemek için %100 kapsamlı bir yöntem yoktur.
Ancak, bazıları aşağıda listelenen bazı kırmızı bayrakları arayabilirsiniz. Bilgisayar korsanı, artık bilgisayarlara ve cihazlara yetkisiz erişim sağlayabilen bir kişi veya kuruluşa atıfta bulunmak için daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Böyle bir kişi veya kuruluş, bir bilgisayar sistemi veya ağının güvenlik seviyelerinde kendi yolunu bulabilir. Bunu yapmanın yöntemleri çeşitli ve karmaşıktır ve basitçe bir kullanıcının parolasını keşfetmekten, hatta başka birinin güvenlik yazılımını kırmaya kadar özel bir program yazmaktan değişebilir.
Saldırıya uğramış olup olmadığınızı görmek için göz kulak olabileceğiniz birçok işaret var. Bu liste ayrıntılı değil; ancak size bazı kırmızı bayraklar hakkında bir fikir verecektir:

  1. Sürekli ve rastgele tarayıcı açılır pencereleri – özellikle normalde onları göstermeyen web sitelerine gittiğinizde.
  2. Sahte anti-virüs mesajları. Bunu belirlemek için, kurulumunuzdan gelen gerçek bir anti-virüs ısınma mesajının neye benzediğini bilmeniz gerekir.
  3. [Bu bugün için geçerli mi?] Bilginiz dışında yüklenen tarayıcı araç çubukları.
  4. İstenmeyen ve beklenmeyen yazılım yüklemeleri.
  5. Yönlendirilmiş internet aramaları.
  6. Arkadaşlarınız, sizden göndermediğiniz sosyal medya davetleri, e-postalar ve/veya mesajlar alır.
  7. Giriş yapmaya çalıştığınızda şifreleriniz çalışmıyor.
  8. İnternet veri kullanımınız, tarama düzeninizde herhangi bir değişiklik olmadan artar.
  9. Rastgele hareket eden veya olağandışı hareket eden fare işaretçisi.
  10. Cihazların ani yavaşlaması.

Azaltma ve iyileştirme yöntemleri:
Bir saldırı girişimini önlemek veya durdurmak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır.

  1. İşletim sisteminizi güncel tutun
  2. Güvenilmeyen web sitelerinden dosya indirmeyin
  3. Güvenilir bir kişiden geliyor gibi görünseler bile e-posta eklerini açmayın.
  4. Cihazlarınızda iyi bir AV yazılımını çalışır durumda ve güncel tutun
  5. Parolalarınızı web sitelerinde yeniden kullanmayın. 1Password veya Lastpass gibi bir şifre yöneticisi kullanın (uygun önerileri ekleyin)
  6. Verileriniz için 3-2-1 yedekleme stratejisini kullanın. 3 kopya, 2 konum (yerel ve bulut) ve 1 kopya site dışı (belki bir bulut yedeklemesinde). Cryptomator kullanarak herhangi bir bulut hizmetinde verilerinizi gerçekten şifrelemeyle ilgili makalemize bakın.
  7. Uyanık olun. BT varlıklarınız, fiziksel varlıklarınızla aynı dikkat gerektirir.
    Artan veri ihlallerinin ortaya çıkmasıyla birlikte, Sizi, halkı korumak için çalışan çok sayıda kişi veya kuruluş var. E-postalarınızın, şifrelerinizin veya alan adlarınızın güvenliğinin ihlal edilip edilmediğini merak ediyorsanız, lütfen aşağıdaki bağlantıları ziyaret etmek için biraz zaman ayırın. Bu araçlar ayrıca en son veri sızıntıları hakkında bilgi sağlar. Birçok bilgisayar korsanının da şifrelerinizi alarak cihazlarınıza yetkisiz giriş yapmaya başladığını bilmek güzel.

Daha önce hacklenip, hacklenmediğinizi size söyleyen bazı siteler bulunmaktadır. Şifreleriniz ya da bilgileriniz internet ortamında varsa buradan bakabilirsiniz:

https://haveibeenpwned.com
https://haveibeenpwned.com/Passwords
https://hacked-emails.com

Etkili koruma standartlarıyla çalışan şifreler oluşturan ve saklayan şifre üreticileri vardır. Oluşturucuları ve diğer birkaç yöntemi kullanan bazı şifre oluşturma yöntemlerini öğrenmek için şifreler hakkındaki yazımızı ziyaret edebilirsiniz.